Orebić
gdje je priroda još uvijek - priroda

Orebić leži na jugozapadnom djelu poluotoka Pelješca u podnožju brda Sv. Ilija (961 m). Slikoviti gradić, kolijevka pomorskih kapetana i mornara, čija se bogata tradicija čuva u Pomorskom muzeju.

Svojim gostima pruža čistu, netaknutu prirodu stoljetnih borova i čempresa, maslina, badema, agava, i cvijeća. Tu su duge pješčane plaže i brojne uvale s kristalno čistim morem.
Na obližnjem brežuljku dominira Franjevački samostan (1470 g.) s vrijednim muzejom, odakle se pruža nezaboravan pogled na jedinstvene prirodne ljepote ovog kraja. Na padinama Sv. Ilije krda su muflona, od kojih su većina kapitalni primjerci. Sportska marina sa 200 vezova nudi sigurno okruženje za brodove i jahte.
Mnogo je i restorana, taverna i kafića sa vrhunskom uslugom, specijalitetima i čuvenim vinima kao Dingač, Postup i Pelješac.Tradicionalna gostoljubivost ostaje neodoljiva turistima koji voli provesti svoje praznike okruženi ljepotom.

Gore pročitano naći ćete i u prospektima Orebića, ali čini mi se nužnim dopuniti promotore hrvatskog turizma činjenicom da gore navedeno ne znači da ćete biti uskraćeni za sve blagodati aktivnog odmora. Počevši od vodenih sportova, kojih je u Orebiću obilje, a obližnji Viganj poznato je stjecište surfera zbog pogodnoga vjetra. Uz veliki broj mladih ljudi dolazi i obilje društvenog života. Ukoliko ste ljubitelj večernjih izlazaka, te ljepota vrućih ljetnih noći Orebić Vas također neće ostaviti ravnodušnima. Bitno je naglasiti da aktivan život ne narušava ideju o mirnom odmoru - prostorni smještaj Orebića dozvoljava predivnu koegzistenciju ova dva vida odmora i što je najvažnije - ostavlja mogućnost izbora. Iako je osnovna namjena ovih stranica upravo oglašavanje, dozvoljavam si inzistiranje na iskrenosti moje preporuke - ljeto u Orebiću zaista ne propuštam.Orebić je smješten u okruženju predivne i netaknute prirode, što ga čini izuzetnim odabirom ukoliko ste ljubitelj poludnevnih i jednodnevnih izleta u prirodu. Od destinacija možemo izdvojiti:

brdo Sv. Ilija iznad Orebića - netaknuta priroda na djelu - planinske stazice, čist zrak i predivan pogled. Na sv Iliji nalaze se i dva iznimno zanimljiva kulturno - povijesna lokaliteta: Franjevački samostan s muzejem (do koga vodi uređena pješačka staza) i arheološki lokalitet Gornja Nakovana gdje su nedavno otkriveni tragovi života prethistorijskog čovjeka.
Korčula - poznato turističko odredište i grad predivne arhitekture i kulturno - povijesnog nasljeđa. Prema uvriježenoj teoriji rodni gradpoznatog istraživača i svjetskog putnika Marka Pola. Osim samog grada Korčule, možete posjetiti i niz malih gotovo netaknutih uvala na otoku. Korčula je od Orebića udaljena za 15 minuta vožnje barkom ili lokalnom brodskom linijom.
Osim ove dvije izdvojene destinacije - vrijedna su obilaska i druga mjesta i prirodni lokaliteti u okolini Orebića - kako zbog autohtone ljepote krajolika, tako i zbog domaćeg ugođaja malih mediteranskih mjesta.
Kako je Pelješac povezan s kopnom, te brodskim linijama s otocima i gradovima Splitom i Dubrovnikom - upravo je idealna logistička baza za ljubitelje jednodnevnih izleta koji tijekom odmora - uz more, sunce i netaknutu prirodu - žele više i kvalitetnije upoznati zemlju u kojoj provode svoj odmor.

Vinorodna područja Pelješca - prije nego je turizam koncentrirao život na poluotoku u obalna mjesta, veći dio života ovdje odvijao se u kontinetalnom dijelo Pelješca, na strmim padinama brda ili plodnim dolinama koje su uglavnom prekrivene - vinovom lozom. Loza je predstavljala izvor đivota za većinu ovdašnjeg stanovništva i omogućila proizvodnju mnogih kvalitetnih ali i vrlo poznatih vina kao što su primjerice Dingač ili Postup.
Ova su sela rijetka prilika da upoznate lokalni život kakav izvorno jest - bez stranih utjecaja. Možete promatrati poljoprivredne radove, i, ako imate sreće (a mogli bi jer se u nekim od sela otvaraju male vinarije otvorene za turiste, iskušati i kupiti neke od autentičnih, domaćih i uglavnom ekoloških proizvoda - vino, različite vrste rakije, pršut ili sir. Svako od sela ima i svoje specifičnosti vrijedne pažnje kao primjerice Dingač sa izuzetno zanimljivim poznatim vinorodnim područjem ili Kuna sa nesvakidašnjom koncentracijom umjetnika i lokalnim muzejem sa izuzetno vrijednim djelima.
Upravo je potonje mjesto odredište izleta na koje možete otići kao gost moje obitelji (ne mogu 100% obećati, jer kao što znate, nitko od nas nije zaposleni turistički profesionalac pa često nemamo dovoljno vremena za organizaciju takvog izleta). Uz šetnju kroz netaknutu prirodu, djeca mogu uživati u igri sa domaćim životinjama, a ako ste tu u pravo doba godine možete i svjedočiti berbi grožđa i pravljenju vina, te naravno degustirati neke od proizvoda :).

Za više informacija posjetite moju novu stranicu - aktivnosti.

Dodatne informacije o Orebiću potražite na slijedećim stranicama:

KUĆI O
OREBIĆU
APARTMANI
DAJAK
CIJENE &
REZERVACIJE
AKTIVNOSTI POSEBNA
PONUDA
KONTAKT
INFORMACIJE