Navigacija:
Početna stranica - Pelješac
Početna stranica - Orebić
Turističke informacije:
Prometna povezanost
Slobodno vrijeme
Kultura i povijest:
Povijesne zanimljivosti
Povijesni spomenici
 
  Povijesne zanimljivosti / nastanak
Orebić je utemeljen krajem 15. i početkom 16. st, na području tadašnje Dubrovačke Republike, te je od samog početka okrenut moru kao izvoru dobiti. Godine 1586. pomorci obitelji Orebić obnovili su kaštel usred utvrđenog naselja, koje se po njima prozvalo Orebić.
 
Pomorska tradicija  
Od 17. st. pelješki brodovi sačinjavali su važan dio dubrovačke trgovačke mornarice. Brodovlasničke obitelji postajale su sve moćnije te počinju ulagati u zajedničke jedrenjake. Njihov se uspon nastavlja i pod vlašću Austrije,
pogotovo u drugoj polovici 19. st. kad se, 1865. godine, osniva u Orebiću dioničko društvo za "gradnju (i eksploataciju) brodova duge plovidbe", kasnije Pelješko pomorsko društvo, a 1875. nabavljena je oprema za društveno brodogradilište u Orebiću. Brodogradilište je svečano otvorio car Franjo Josip. Uglavnom je služilo za popravak brodova, a za radnog vijeka (13 godina), izgradilo je i 3 jedrenjaka duge plovidbe.
Preporuka smještaja:
Apartmani Dajak - Orebić. Uživajte u netaknutoj Pelješkoj prirodi, još uvijek se ne udaljavajući od svih prednosti urbanog življenja..
info
 
Franjevački samostan:
Definitivna izletnička destinacija. Na brdu Sv. Ilija, iznad Orebića. Samostan, muzej i pogled vrijedan uloženog truda i vremena.