Hrvatska - informacije

Navigacija:
Pelješac - početna stranica
Mjesta:
Interaktivna karta Pelješca
Orebić
Trpanj
Zemljopisne činjenice:
Zemljopisni smještaj Pelješca
Zemljopisni smještaj Hrvatske
Turističke informacije:
Što bi trebali znati
Prometna povezanost
Smještaj:
Privatni smještaj
 
Važne turističke informacije

Na ovom mjestu možete pronaći najvažnije servisne informacije važne gostima Republike Hrvatske, kao i posjetiteljima poluotoka Pelješca. Ukoliko informacija koju trebate ovdje nije dostupna - za detalje upitajte Vašeg turističkog agenta, hotel ili domaćina u RH.

 
Republika Hrvatska


Valuta:

službena valuta u Republici Hrvatskoj je Kuna, koja se dijeli na 100 lipa. Strane valute možete razmijeniti u bankama, mjenjačnicama i poštanskim uredima sukladno važećoj tečajnoj listi.
- tečajna lista Narodne Banke Hrvatske
Mjenjačnice ćete često pronaći i pri recepcijama hotela, autokampova i sl., a iako to formalno nije dopušteno - strana valuta bit će često prihvaćena kao sredstvo plaćanja u pojedinim trgovinama, od strane privatnih iznajmljivača turističkog smještaja i sl. (ne očekujte povoljniji tečaj od službenog).
Standardne kreditne kartice - Eurocard/Mastercard, Diners, American Express i Visa uobičajen su način plaćanja. Dućani, restorani, agencije, hoteli i druga prodajna mjesta koja za plaćanje robe i usluga prihvaćaju kreditne kartice, imaju vidljivo istaknutu oznaku s logotipom kreditne kartice koju možete koristiti. Gotovinski avans na kreditne kartice možete podići na bankomatima. U pošti možete podići avans na Eurocard/Mastercard i Diners kreditne kartice. Kod unovčenja putničkih čekova provizija iznosi 2%. Eurocheque i osobni čekovi stranih banaka mogu se unovčiti u kune u mjenjačnicama ili bankama.

Carina, putovnice i vize:
Na osobne predmete ne plaćate carinske pristojbe. Radija, telefone, sportsku i profesionalnu opremu (osim osobnih mobilnih telefona) morate prijaviti na graničnom prijelazu.
Putovnice i druge identifikacijske isprave regulirane su međunarodnim sporazumima. Turisti mogu boraviti u zemlji do tri mjeseca. Vozačka i prometna dozvola kao i međunarodna potvrda o osiguranju (osim za zemlje sa kojima postoje drugačiji sporazumi) nužne su za ulazak u Hrvatsku sa vozilom.
Kućni ljubimci moraju imati dozvolu, žuti zdravstveni dokument i certifikat o cijepljenju.
- Hrvatska turistička zajednica - informacije o putovnicama i vizama

Neradni dani:
1 siječnja - Nova godina, 6 siječnja - Sveta tri kralja, 21 travnja 2003. - Uskršnji ponedjeljak, 1 svibnja - Praznik rada, 22 lipnja - Dan pobjede nad fašizmom, 25. lipnja - Dan državnosti, 5 kolovoza - Dan domovinske zahvalnosti, 15 kolovoza - Velika gospa, 8. listopada - Dan neovisnosti, 1 studenoga - Svi sveti, 25-26 prosinca - božićni blagdani.

Radno vrijeme
Uobičajeno radno vrijeme trgovina je od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 14 sati. Tijekom ljetne sezone radno vrijeme privatnih dućana, butika, pa i ljekarni i drugih uslužnih djelatnosti varira od onih koji ostaju otvoreni tijekom cijelog dana i navečer do 21 sat, do onih koji rade dvokratno, odnosno ne posluju od 12 do 17 sati.

Društveni običaji
Uobičajeno je pružiti ruku kod upoznavanja i pozdrava na odlasku. Pušenje je uglavnom dozvoljeno, osim u sredstvima javnog prijevoza i u većini javnih ustanova. Ugostiteljski objekti i restorani uglavnom dozovljavaju pušenje u cijelom objektu ili izdvojenim zonama, a oznake su uredno istaknute.
Sunčanje u toplesu je prihvatljivo na gotovo svim plažama, ali naturizam je dozvoljen isključivo na označenim plažama. Naravno - uvijek možete pronaći dovoljno usamljenu plažu na gotovo svakom mjestu duž hrvatske obale.

 
Preporuka smještaja:
Apartmani Dajak - Orebić. Uživajte u netaknutoj Pelješkoj prirodi, još uvijek se ne udaljavajući od svih prednosti urbanog življenja.
info
 
Preporuka smještaja:
Apartmani i sobe Vitaljić - Trpanj. Obiteljski privatni smještaj u pitoresknom Trpnju.
info
 

Apartmani - Orebic:

Apartmani Tanja - Orebic. Budite među prvim gostima ovih novouređenih apartmana na izvrsnoj lokaciji u Orebiću
info
 
Pelješac - Hrvatska turističke informacije